Pelivideoiden katsominen ja tekeminen jo yhtä tärkeää kuin pelaaminen

FM Tero Kerttulan Tuoreessa väitöstutkimuksessa on tarkasteltu digitaalisten pelien kuluttamisen erilaisia tapoja varsinaisen pelaamisen ohella. Tutkimus keskittyy erityisesti videolle kuvattuun pelaamiseen sekä erilaisiin peleistä ja pelaamisesta kerrottuihin kertomuksiin.

Monessa perheessä on varmasti viime vuosien aikana huomattu erilaisten pelivideoiden katsomisen ja tekemisen olevan huomattava osa etenkin nuorempien arkea. Kerttulan väitöstutkimus käsittelee näitä videoita ja myös niiden taustoja ja merkitystä.

Tutkimus määrittää pelivideoiden katsomisen ja itse tekemisen yhtä tärkeäksi osaksi nykyistä videopeliharrastusta kuin varsinaisen pelaamisen. Samalla väitös kirjoittaa nykyaikaiset pelivideot osaksi pelien esittämisen historiaa muissa mediavälineissä.

Tutkimus käsittelee nykyaikaisten videopalveluiden ohella myös vanhoja, televisiossa näytettyjä televisio-ohjelmia. Jälkimmäisistä Kerttula keräsi tutkimustaan varten laajan, yli 250 televisio-ohjelmaa käsittävän maailmanlaajuisen aineiston, joihin nykyaikaisia pelivideoita tutkimuksessa verrataan.

Väitöskirja osoittaa, kuinka pelaamisen katsominen on ollut tärkeässä osassa videopeliharrastusta jo 1980-luvulta lähtien. Ennen internet-aikaa televisio-ohjelmat ovat olleet tärkeässä osassa pelien markkinointia ja peleistä yleisölle tiedottamista. Pelaamisen kuvaaminen itse on ollut myös osana harrastusta jo varhain, vaikkakin pienemmässä, henkilökohtaisessa muodossa.

Tutkimuksessa Kerttula havaitsee pelaajan olevan videoissa itse peliä tärkeämmässä roolissa. Koska pelejä markkinoitiin televisio-ohjelmien kautta, pelaamisen tuli näyttää kiinnostavalta ja houkuttelevalta, minkä vuoksi pelaajien reaktiot ja ilmeet pelaamisen aikana olivat tärkeä osa kuvaa. Tämä malli on osittain tuttu myös television urheilulähetyksistä.

Siirryttäessä nykyaikaan pelaajan rooli osana pelivideoita korostuu entisestään, sillä pelaajat kertovat videoissa pelaamisestaan tarinoita, jotka usein korostavat henkilökohtaista pelikokemusta. Erilaiset internet-persoonat ja heidän pelaamansa pelit usein myös määrittävät pelin suosiota.

Alennukset ja alennuskoodit

Monissa kaupoissa, varsinkin nettikaupoissa, on tarjolla erilaisia koodeja, joilla saa alennuksen, näitä sanotaan alennuskoodeiksi. Erilaiset alennuskoodit voivat olla saatavilla suoraan verkkokauppojen omilta sivuilta, tai erilaisilla affiliate sivustoilta, blogeista, videoista – toisaalta alennukset voivat olla suoraan saatavilla ilman mitään koodeja. Verkkokaupan hinnoittelu on hieman erilaista kuin perinteisen kivijalkaliikkeen, ja monesti myös tarjouksia on enemmän, ja niitä voi verkkokaupoissa olla useita erilaisia.

Kahvia vai teetä?

Kumpaa sinä juot – kahvia vai teetä? Vai puuttuuko sinulta molemmat arjestasi? Ja vielä, jos olet kahvinjuoja, niin teetkö itse kahvin alusta loppuun pidemmän kaavan kautta, vai käytätkö suomalaisille tutuinta kahvinvalmistustapaa eli suodatinkahvia, vai oletko peräti pikakahvin ystävä? Pikakahvi on kahvi, joka on ollut markkinoilla muutaman vuosikymmenen, ja nykyiset kahvikapselit ovat yksi sen ilmentymä. Kapselikahvit ovat myös markkinoille tullessaan tuoneet tarjolle entistä enemmän kahvilaatuja, ja samalla kahvimakuja yhdistelemällä kahviin mm. suklaata ja erilaisia aromeja.

Sijoittaminen säästämisen keinona

Sijoittaminen voi tuottaa huomattavasti paremman tuoton kuin perinteinen säästäminen. Tämä pätee varsinkin nykyaikana pankkien suljettua peruskäyttötilien korot – nykyään ei siis pankit enää maksa pankkitilillä makaaville rahoille korkoa, mikä tarkoittaa, että mikäli sinulla makaa rahaa pankkitililläsi, ei se ole millään tavalla inflaatiosuojattua. Sen sijaan, jos sijoittaisit varasi aktiivisesti, vaikka osakkeisiin, asuntoihin taikka rahastoihin, olisi niillä suuremmat mahdollisuudet suojata varallisuutesi kasvu myös tulevaisuudessa – luonnollisestikin sijoittamisessa on myös se toinen puoli, eli riskisijoittamisessa voi käydy, kuten monilla kävi kevään ja kesän 2022 aikana Bitcoin romahduksessa – jos ostit 50k hintaan, todennäköisesti jouduit myymään reilulla 20k hinnalla…. Osakesijoitus sen sijaan tuottaa hyvällä valinnalla sekä vuosittaisen arvonnousun, että mahdolliset yrityksen tulokseen liittyvät osingot – eli, miten sinä olet asennoitunut omaan tulevaisuuden säästämiseesi, tai sijoittamiseesi.

Muuta luettavaa muualta

Samsung ja suosittu TikTok lanseeravat StemDrop -musiikkialustan

Uusi kansainvälinen musiikkialusta StemDrop heijastaa Samsungin sitoutumista luovan ilmaisun vahvistamiseen. TikTokin käyttäjät voivat sen avulla löytää uutta musiikkia ja aloittaa maailmanlaajuisia musiikkiyhteistöitä.

No Responses

    Vastaa