Pelaaminen ammattina

Oletko ajatellut pelatessasi, että pelaisit työksesi? Mitä se vaatii, jotta pääsisit vaaditulle tasolle, ja mitä muuta se tarkoittaisi? Aluksi kannattaa ymmärtää, että esimerkiksi Suomessa oikeasti ammatikseen kilpailullista pelaamista harrastaa maksimissaan 50 pelaajaa, siis päätyönään.  Euroopassa on näin 2021 jo tuhansia ammattilaisia eri pelien piirissä, joten ei se aivan mahdotonta olisi, mutta tilastollisesti olisi kuitenkin todennäköisempää löytää ammatti jalkapallon tai vaikkapa jääkiekon parista.

Ammattipelaaminen vaatii omistautumista, osaamista ja rutkasti onnea. Se, että olet hyvä pelaaja kaveripiirissä ei vielä riitä, että pääsisit ammattilaisten tutkiin. Parhaat pelaajat totta kai nousevat tavalla tai toisella pelaten eri tasoilla vuosia, mutta myös luomalla pelaamisen kautta verkostoja, jotka auttavat sitten ammattilaisuuden alkuaskeleilla. Kilpailu ja pelaaminen ammattilaistasolla on kuitenkin jo huomattavasti tiukempaa kuin matalammilla asteilla. Pitää ymmärtää, että ammattilaistasolla kaikki vaatimukset ovat huomattavan korkealla, ja joukkueissa on vain tietty määrä paikkoja eri pelaajatyypeille. Kun vielä kyseessä on laji, mikä on todella ensiaskeleilla, ei pelaavilla organisaatioilla ole edes toimivia akatemioita tai penkillä vaihtopelaajia – eurheilussa benched pelaaja tarkoittaa käytännössä myyntiin laitettua pelaajaa, joka ei sovi joukkueen pelityyliin tai yksinkertaisesti ei ole tarpeeksi hyvä tälle tasolle.

Eri tehtävät

Jos kuitenkin haluat lähteä organisaatioon töihin, voit löytää työpaikan myös itse pelaamisen ulkopuolelta:

 • graafikko
 • videoeditoija
 • juontaja
 • striimaaja
 • pelien analysoija
 • tilastoija
 • network manager
 • affiliate manager
 • partner manager

Vähitellen eurheilun parissa toimivat organisaatiot varmasti Suomessakin kehittyvät ja mahdollistavat ansainnan myös pelaamisen ohessa, mutta tällä hetkellä vielä useimmiten oheistoimintoja ylläpitävät henkilöt tekevät työnsä innosta lajiin ja tukeakseen organisaatiota.

Riittääkö pelkkä treenaaminen

Se, että pelaat paljon ja treenaat päivittäin tuntikausia, ei välttämättä tarkoita, että kehityt samassa kaaressa. Jokaisessa pelissä on omat taktiset kuvionsa ja päästäkseen kilpailulliselle tasolle, voisi olla tuottavampaa oikeasti opiskella peliä esimerkiksi Gamerzclassin tunneilla. Tulevaisuudessa organisaatiot varmasti tuottavat entistä enemmän pelaaja-akatemioita ja pelikursseja, joilla ammattilaiset opettavat vähemmän pelanneita. Joskus voi olla jopa pahempi pelata satoja tunteja.. väärällä tekniikalla. Oletko itse huomannut jälkikäteen pelanneesi jotain peliä ”väärin”, koska kukaan ei ollut opastanut sinua aiemmin? Se ei riitä, että osaat tekniset nappulat ja liikkeet ja vastaavat, mutta pelien taktinen osaaminen ja varsinkin joukkueena toimiminen ovatkin sitten jo jotain aivan muuta.

Mitä voit tehdä?

Jos oikeasti pidät pelaamisesta ja haluaisit kokeilla siipiäsi, harjoittele pelaamista ja siinä samalla tee myös fyysisiä harjoitteita, eli sormien ja silmien koordinaation pitää toimia mahdollisimman optimaalisesti. Ymmärrä myös oma fysiikkasi ja kehosi – huonosti nukuttu yö tarkoittaa heikompaa koordinaatiokykyä, ja huonoruokailu sekin heikentää kehosi ja samalla myös pääkoppasi toimivuutta. Se, että keskityt vain pelaamiseen, ei riitä – se on vain yksi osa kokonaisuutta, ja pystyäksesi pelaamaan korkealla tasolla ja pärjäämään paineessa, tulee koko kehosi olla kunnossa. Ja vielä loppuun: energiajuoma antaa sinulle energialatauksen pariksi tunniksi, mutta juoman tehon hälvetessä, kehollasi on entistä pahempi energiavaje – opettele siis syömään siten, että saat tarpeeksi energiaa ja pitkiä pelejä varten nimenomaan pitkävaikutteista energiaa antavaa ruokaa!

Pidä huolta itsestäsi

Samalla kun aikuisten vapaa-aika ja elintaso kohoaa, on entistä tärkeämpää myös huolehtia itsestään, se tarkoittaa myös oman ruokailun tarkempaa vahtimista ja miettimistä. Tosiasia nimittäin on, että suomalaiset elävät entistä pidempään, ja meidän on myös oltava työkuntoisia entistä vanhemmiksi. Tuohon oman ruokailun kehittämiseen löytyy kyllä työkaluja netistä, kuten reseptinurkka, joka tarjoaa helppoja kotireseptejä ihan aloittelevillekin kotikokeille, ja vielä yleensä gluteenittomina. Samalla voisit miettiä, että oletko ajan tasalla vitamiineista ja hivenaineista?

Jos vaikka ajattelet omaa itseäsi sijoituskohteena, voiko parempaa kohdetta edes olla? Ja jos sitten jossain vaiheessa käy arjessa, että rahasta on tiukkaa – markkinoilta kyllä saa lainaa hetkellisiin tarpeisiin, mutta käytä hetki aikaa tehdessäsi valintaa, sillä niitä laina- ja vippivaihtoehtoja kyllä löytyy.

Matkailu avartaa

Koska viimeksi olit reissussa? Ja oliko matkasi suomalaisille tutulle Rodoksen saarelle, vai matkasitko pidemmälle, vai löysitkö jotain uutta koettavaa tästä Euroopasta? Toisaalta myös kotimaassa tapahtuu koko ajan ja esimerkiksi viihteelle.fi ja citylehti.fi kertovat näistä tasaisin väliajoin, molemmat hieman omalla tavallaan. Toisaalta taasen suomalaisten makuun on ollut jo vuosikymmeniä erilaiset Itämeren risteilyt niin Ruotsiin, Viroon kuin Saksaan – oletko sinä jo ehtinyt testata nämä pääreitit?

Entä sitten matkailu jouluna, vai onko joulu merkitty aina ja ainoastaan kotona ja sukulaisilla olemiselle? Suosittelemme viettämään edes yhden joulun matkoilla ulkomailla, jotta pääsette kokemaan millaista se joulu voi olla muualla.

Ja jos ajattelee harrastaminen kannalta, niin voihan siitä matkailusta löytää omien harrastusten kautta, vaikka minkälaisia uusia puolia, ei aina tarvitse tyytyä niihin perinteisiin matkakohteisiin. Tietenkin matkailussa on viime aikoina noussut paljon esille myös ilmastokysymykset, joita kannattaa välillä muistaa miettiä. Se ei tarkoita, että et enää saisi matkustaa, mutta voisit ottaa ilmaston paremmin huomioon oman arkesi päätöksissä ja tekemisissä.

No Responses

  Vastaa